top of page

Γιώργος Δροσίνης

9 Δεκεμβρίου 1859   Αθήνα

 

3 Ιανουαρίου 1951

 

 

Ποίηση, πεζογραφία

Είδος Τέχνης  

Γέννηση   

Θάνατος  

Γεννήθηκε σε ένα αρχοντικό της Πλάκας στην Αθήνα από γονείς Μεσολογγίτες. Έζησε όμως σε διάφορους τόπους όμως όπως οι Γούβες Εύβοιας το Πήλιο. Ήταν έλληνας ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος. Καταγόταν από παλιά οικογένεια αρματολών και αγωνιστών του 1821 και υπερηφανευόταν που γεννήθηκε κάτω απ' τη "σκιά της Ακροπόλεως". Αρχικά γράφτηκε στη Νομική Σχολή αλλά ύστερα από υπόδειξη του Νίκου Πολίτη έκανε μεταγραφή στη φιλολογία. Όταν πήρε το πτυχίο, συνέχισε τις σπουδές του για τρία χρόνια στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Επέστρεψε από τη Γερμανία το 1888 και 

απέκτησε διαδοχικά διάφορες δημόσιες θέσεις και αξιώματα. Το 1913 διορίστηκε διευθυντής γραμμάτων του υπουργείου Παιδείας και το 1926 εκλέχθηκε ακαδημαϊκός, ενώ παράλληλα φρόντισε για τη σύνταξη Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας και  καθιέρωσε τη γιορτή της σημαίας. Διατέλεσε γραμματέας και διευθυντής εκδόσεων του "Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων" και συντέλεσε στην ίδρυση της Σεβαστοπουλείου Εργατικής Σχολής και του Οίκου Τυφλών. Εκτός από τα παραπάνω ανέπτυξε και σημαντική λογοτεχνική δράση. Έγραψε το περιοδικό "Εθνική Αγωγή" και το "Ημερολόγιο της Μεγάλης Ελλάδος". Από τις 6 Μαρτίου 1894 έως το 1895 διεύθυνε την εφημερίδα "Εστία", την οποία μετέτρεψε σε ημερήσια εφημερίδα. Ως άνθρωπος ήταν απλός και καταδεκτικός. Η ζωή των απλών ανθρώπων και τα δημοτικά μας τραγούδια είναι οι κύριες πηγές έμπνευσής του.

 

Τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της κατοχής μέχρι το τέλος της ζωής του την 3 Ιανουαρίου 1951 τα έζησε στην έπαυλη Αμαρυλλίδα. Το σπίτι αυτό έχει αναπαλαιωθεί, είναι σήμερα ιδιοκτησία του Δήμου Κηφισιάς και στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς από το 1991 και το Μουσείο Δροσίνη από το 1997. Στο μουσείο αυτό υπάρχει μέσα ολόκληρο το έργο του Δροσίνη και το οποίο περιλαμβάνει: Τις πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του, Περιοδικά και λεξικά, προσωπικά αντικείμενα του ποιητή και πλούσιο λαογραφικό υλικό.

 

 

bottom of page